Γυναικεία ακράτεια ούρων ονομάζεται η ακούσια απώλεια ούρων κατά την διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, κινήσεων ή φυσιολογικών αντιδράσεων του οργανισμού και διακρίνεται: Στην ακράτεια προσπάθειας, όταν συμβαίνει κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ. με τον βήχα, το γέλιο, κ.λ.), στην επιτακτική ακράτεια όταν η απώλεια ούρων συνοδεύεται, ή ακολουθείται από έντονη επιθυμία για ούρηση και στη μικτή ακράτεια όταν τα προαναφερόμενα είδη ακράτειας συνυπάρχουν.

Η γυναικεία ακράτεια των ούρων είναι μια συχνή πάθηση: Μία στις τέσσερις  προεμμηνοπαυσιακές και μία στις δύο μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αναφέρουν απώλεια ούρων. Η πάθηση συχνά αποτελεί ταμπού λόγω έλλειψης ενημέρωσης για το πρόβλημα και τις δυνατότητες θεραπείας, οδηγώντας συχνά τις ασθενείς σε άγχος, κατάθλιψη, μείωση εργασιακής ικανότητας, κοινωνική απομόνωση, δυσχέρειες στη σεξουαλική ζωή, κ.α.

Μεταξύ των αιτίων της γυναικείας ακράτειας ούρων αναφέρονται: Η ηλικία, η κληρονομικότητα, η πολυτοκία, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η εμμηνόπαυση, οι χειρουργικές επεμβάσεις  (υστερεκτομή, καισαρική, κ.α.), κακώσεις και τραυματισμοί στην πύελο ή στη σπονδυλική στήλη, νευρολογικά προβλήματα, αντικαταθλιπτικά ή αντιϋπερτασικά σκευάσματα, παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος (χρόνιες ουρολοιμώξεις, κυστίτιδα, ουρολιθίαση, καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος), κ.α.

Η διάγνωση πραγματοποιείται με κλινική εξέταση βάσει του ιστορικού και των συμπτωμάτων. Για λεπτομερέστερη διάγνωση και την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας ίσως χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις και ουροδυναμική μελέτη για την αξιολόγησης της λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Η θεραπεία της γυναικείας ακράτειας ούρων είναι εντελώς εξατομικευμένη και λαμβάνει υπόψη τα  αίτια του προβλήματος, την ηλικία, την καθημερινότητα της ασθενούς, το βαθμό και τη συχνότητα της ακράτειας, κ.α. Οι προτεινόμενες θεραπείες ενδέχεται να είναι:

Μη επεμβατικές με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ρύθμιση της πρόσληψης υγρών, αποφυγή καπνίσματος και καφεΐνης, απώλεια βάρους, προγραμματισμό της ούρησης, σωματική άσκηση, ασκήσεις εκγύμνασης του πυελικού εδάφους, ηλεκτρική διέγερση του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου, φαρμακευτική αγωγή (αντιχολινεργικά), κ.α..

Παρεμβατικές που χρησιμοποιούνται επί αποτυχίας των συντηρητικών θεραπειών. Ανάλογα με το είδος της ακράτειας μπορεί να συνίσταται τοποθέτηση ταινίας ακράτειας, αυξητική κυστεοπλαστική, έγχυση botox στο τοίχωμα υπερδραστήριας κύστης, κ.α. για βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η θεραπεία της ακράτειας με laser προτείνεται τα τελευταία χρόνια ως μία καινοτομική, μη επεμβατική, ανώδυνη και αποτελεσματική λύση για τη θεραπεία της γυναικείας ακράτειας ούρων. Η θεραπεία LaEVita αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ανώδυνη θεραπεία για την γυναικεία ακράτεια ούρων με laser: πραγματοποιείται με ειδικό, εντελώς ανώδυνο laser που χωρίς να καυτηριάζει, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και επιτυγχάνει ανάπλαση των ιστών και αποκατάσταση της  υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Τα νέα μας

Η παρούσα σελίδα έχει σκοπό την ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την ιατρική εξέταση, διάγνωση, συμβουλή ή θεραπεία σχετικά με οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ να μην παραβλέψετε την ιατρική συμβουλή ή γνώμη εξειδικευμένων ιατρών σχετικά με προϊόντα ή θεραπείες που παρουσιάζονται στον παρόντα ιστότοπο.