Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από σπονδύλους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους από δίσκους που έχουν το ρόλο αρθρώσεων και συμβάλλουν στη σταθερότητα και στην ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αποτελούνται εξωτερικά από ινώδη δακτύλιο που συνδέει στέρεα τους σπονδύλους και στο εσωτερικό τους περικλείει τον πηκτοειδή πυρήνα. Καθώς ο μεσοσπονδύλιος δίσκος στερείται δικών του αγγείων, προοδευτικά έχει την τάση να αφυδατώνεται, να συρρικνώνεται, να γίνεται λιγότερο εύκαμπτος και να εκφυλίζεται.

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου περιγράφεται επιστημονικά ως «η προβολή τμήματος του δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα» (Mixter & Barr, 1934). Η δημιουργία κήλης προξενεί πιέσεις προς την παρακείμενη νευρική ρίζα, προκαλώντας έντονο πόνο. Η οξεία βλάβη του δίσκου λέγεται κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη).

Κύρια αίτια για την εμφάνιση κήλης του μεσοσπονδυλίου διαστήματος θεωρούνται η κληρονομική προδιάθεση, η ηλικία, η κακή στάση του σώματος, το υπερβολικό σωματικό βάρος, οι τραυματισμοί, η άρση βάρους, κ.α. Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να εκδηλωθεί με οσφυαλγία μετά από άρση βάρους αλλά και μετά από ένα απλό σκύψιμο ή φτάρνισμα.

Η διάγνωση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου πραγματοποιείται από ειδικούς ιατρούς (Νευροχειρουρργούς, Ορθοπεδικούς). Η διάγνωση πραγματοποιείται με βάση το ιστορικό, τα συμπτώματα και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς και περιλαμβάνει φυσική εξέταση για την αξιολόγηση της κινητικότητας , των αντανακλαστικών και της στάσης του σώματος.

Για την οριστική διάγνωση και την εκλογή της κατάλληλης θεραπείας απαιτείται κάποια από τις ακόλουθες εξετάσεις:

Ακτινογραφία που απεικονίζει τυχούσες αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άλλων πιθανών αιτίων πόνου.

Μαγνητική τομογραφία (MRI)  που παρέχει λεπτομερείς εικόνες των μαλακών ιστών και του μεσοσπονδύλιου δίσκου και μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη και τη θέση της κήλης.

Υπολογιστική τομογραφία (CT) σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της σπονδυλικής στήλης και των δίσκων.

Η αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι απόλυτα εξατομικευμένη και ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς μπορεί να περιλαμβάνει:  

Συντηρητική αγωγή με κατάκλιση και παραμονή του ασθενούς για δύο - τρεις ημέρες σε κρεβάτι με σκληρό στρώμα σε ύπτια θέση.

Φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή - αντιφλεγμονώδη για τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής. Σε ορισμένες περιπτώσεις και για μικρό χρονικό διάστημα ενδέχεται να συσταθούν ισχυρότερα αναλγητικά και συμπληρωματικά μυοχαλαρωτικά, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις συνίσταται ενδοραχιαία έγχυση κορτικοστεροειδών.

Φυσικοθεραπεία με ασκήσεις ενδυνάμωσης, έλξεις της σπονδυλικής στήλης, χρήση κηδεμόνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

Χειρουργική Αν μετά από έξι εβδομάδες έως δύο μήνες τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν ή εάν η κλινική εικόνα επιδεινωθεί, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση (δισκεκτομή).

Κατά την επέμβαση, μπορεί να γίνει αφαίρεση του εξωτερικού μέρους του κηλωμένου δίσκου ή άλλες χειρουργικές διαδικασίες για την επαναφορά της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται στις ανάγκες και την κατάσταση κάθε ασθενούς, και η ακριβής προσέγγιση θα καθοριστεί από τον ιατρό.

Τα νέα μας

Η παρούσα σελίδα έχει σκοπό την ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την ιατρική εξέταση, διάγνωση, συμβουλή ή θεραπεία σχετικά με οποιαδήποτε πάθηση. Ποτέ να μην παραβλέψετε την ιατρική συμβουλή ή γνώμη εξειδικευμένων ιατρών σχετικά με προϊόντα ή θεραπείες που παρουσιάζονται στον παρόντα ιστότοπο.